BAMBU MUSUN & MEŞE MİSİN?
- gulecmelis
- 19 Tem 2023
- 1 dakikada okunur
Bir Japon atasözü der ki: “Esneyen bambu direnen meşeden daha güçlüdür.” Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram var; DUYGUSAL DAYANIKLILIK “Resilience” ; Toparlanabilme becerisi bizim coğrafyamızda olmazsa olmaz bir beceri ‘’ daha güçlü ve gelişmiş olarak herhangi bir değişiklik sonrası eskiye dönebilme ‘’ olarak da biliniyor.
PEKİ BU TOPARLANMA BECERİSİ KİMLERDE VAR ?
Psikolojik sağlamlık, toparlanabilme becerisi ; çocuklukta sevgi dolu, iyimser, şefkatli, olumlu inançlar besleyen ve yansıtan, değişimler karşısında esneyebilen, olumlu rol model olan,korku ,travma karşısında aşırı değil gerçekçi tepkilerle duruma yaklaşan aile ortamında büyüyen yetişkinlerin sahip olduğu söylenebilir. Her zorluktan güçlenerek ve gelişerek çıkmayı başarabilirler. Zorluğun içinde hayatın anlamına ilişkin yeni farkındalıklar bulabilir değişimlerini bu yönde gerçekleştirebilirler. Kendine tanıklık eden bireyler olarak bir ‘’ BAMBU ‘’ gibi esneyebilir yaşantısına daha güçlenmiş olarak dönebilirler. ‘’ MEŞE ‘’ gibi sert görünüp kaldıramayacağı güçlükte bir durumla karşılaştıklarında yıkılmazlar. Yeniden toparlanabilirler. Çocuk merkezli ve gerçekçi olmayan övgülerle büyüyen bireyler, yetişkinlikte reddedildiği ya da başarısız olduğu durumlarla başa çıkmakta zorlanırlar. Her şeye heves etseler de herhangi bir başarısızlıkta yeniden başlamaya güç bulamazlar.

Şimdi siz karar verin. Bambu musunuz? Meşe misiniz? Duygusal dayanıklılığı olan yetişkinler ve çocuklar süreçten daha çabuk toparlanarak geçebilirler Duygusal anlamda dayanıklı çocuklar yetiştirmek ancak kendine tanıklık eden ebeveynlikle mümkündür.
Commenti