top of page

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yaygın kullanılan terapi yöntemlerinden biridir. Bilişsel Davranışçı Terapi’nin amacı, kişinin davranış sürecini analiz edip tanımasını sağlayarak farklı durumlara karşı gelişen düşüncelerini ve tepkilerini kendisine daha yararlı hale getirmesini sağlamaktır. Yaşadığımız duygu durum bozukluklarının ardında sıklıkla sorunlara neden olan durumlar değil, bu durumlara verdiğimiz gereksiz değer yatar.

Bilişsel Davranışçı Terapi sayesinde kişi, faydasız ve ruh sağlığını kötü etkileyen, olumsuz düşünce - davranış şekillerinden uzaklaşır. Terapi süreci sonunda kişi, öğrendiği sağlıklı düşünce ve davranış şeklini bir alışkanlık haline getirir ve kendisini daha iyi hisseder. Gerektiğinde, tedavi süreci tamamlanmış olsa da kişi karşılaştığı yeni sorunlarla baş etmek için kendi kendine ödevler belirleyerek sorunlarının üzerine gidebilir. Bu sayede kalıcı bir iyilik hali elde edilebilir. Bu Bilişsel Davranışçı Terapi yönteminde destek arayan kişinin olumsuz düşünce ve davranışlarının altındaki neden aranmaz. Yaşadığı şeylere karşı yaklaşım şekli düzeltilerek kişinin daha huzurlu bir hayata kavuşması sağlanmaya çalışılır. Böylece kişi öğrendiği bu yöntemi hayatının geneline yayarak kullanabilir.

Davranışçı terapi davranışların öğrenilerek kazanıldığı düşüncesine dayanır. Bu nedenle hayatı güçleştiren öğrenilmiş davranışların değiştirilmesi üzerine bir strateji izler.

Bilişsel Davranışçı Terapi Ne İşe Yarar?

Bilişsel Davranışçı Terapi sayesinde düşüncelerinizin, ruh haliniz ve davranışlarınız üzerindeki etkilerini görebileceksiniz. Böylece yaşamınızın ve ruh sağlığınızın kontrülünü geçmiş dönemlerinize göre daha fazla kendi elinize alabileceksiniz. Bunun yanı sıra edindiğiniz becerileri bir davranış şekline dönüştürebileceğiniz için gelecekteki sorunlarınızda da kontrolü kaybetmeme yetisine kavuşabileceksiniz. 

Bilişsel Davranışçı Terapi süreci boyunca terapistiniz ile sıkı bir ilişki içerisinde olmanız gerekir. Görüşmeler boyunca faydalı ve gerçekçi olmayan - faydasız düşünceleri nasıl ayırt edeceğiniz öğretilir. Bunun ardından fayda sağlamayan düşüncelerin üzerine gidilerek bu tarz düşüncelerden nasıl uzaklaşacağınız anlatılır. Terapistiniz bu düşüncelerden kurtulmanız için size çeşitli ödevler verir. Bu ödevler, günlük tutma, faydasız düşüncelerinizi önemsizleştirmeye yönelik yazma, tekrar etme gibi görevleri içerir. Bu çalışmalara ek olarak doğru nefes alma ve gevşeme teknikleri de önerilir. Eğer kişinin kısa sürede rahatlamaya ihtiyacı varsa ek olarak bir süre kullanılmak üzere ilaç tedavisi de önerilebilir. 

Bu terapi ekolünün yaşadığımız olumsuz ve zorlayıcı durumlar sırasında harekete geçen düşünme şekillerimiz; duygularımız ve davranışlarımız üzerinde önemli etkileri bulunur.

©Copyright 2023 Melis Güleç

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page